Monday, January 21, 2008

My Versatile Spanish Guru & Master Artist/Sculptor




Lucas Miguez, nama ini aku dengar semenjak aku mula-mula menjejakkan kakiku dibumi Jepun lagi.Rakan-rakan sekerja berbangsa Jepun dan pengurus yang pernah bekerja di Taiwan kadang-kadang bercerita tentang beliau seorang yang sangat peramah tetapi berani,cepat tetapi teliti. A real artist,kata mereka.

Aku seringkali mendengar dengan teliti apa yang mereka perkatakan.Semacam ada rasa cemburu tetapi hormat daripada kata-kata mereka,walaupun pada ketika itu aku ni...belumlah fasih sangat berbahasa Jepun.Tak pulak aku sedari pada waktu itu yang pada satu hari nanti orang yang bernama Lucas ini akan menjadi mentorku untuk beberapa tahun.
Pada aku, setelah mengenalinya sekian lama,orangnya memang hebat.Bayangkanlah
sebuah arca figurine 12 inci dari tanah liat dengan detailnya sekali boleh dibuat dalam
masa 6 jam sahaja.Sedangkan aku mengambil masa hampir dua minggu.Canoe daripada kayu jugak dibuat dalam masa tak sampai sebulan.
Alangkah bertuahnya
aku dan kawan-kawan di Fine Art dulu kalau ada Master Sculptor yang macam dia.
Mesti ramai yang akan major dalam Sculpture taklah macam aku yang terkontang kanteng
2 orang saja yang ambil sculpture sebagai major study.
Kalau bab melukis....tersangatlah detailnya dan sangat halus gayanya.
Aaa..by the way gambar kat atas tu aku ambil masa bercuti sambil camping di Big Ben National Park dekat Texas.Cantik sangat... Prairie,Desert dan Cactus di musim bunga...tempat tuu..
memang...tak tau nak habag!!
TRANSLATION IN ENGLISH.
Eversince I arrived in Japan,the name Lucas Miguez kept creeping up on conversation with my Japanese colleague and bosses.There seems to be air of respect when the name is mentioned. He was a real genuine artist as I was told frequently.
Very often I just listen quietly as I am still new and not really fluent and understand the Japanese language yet.But from my observation, I can feel that there is also jealousy but yet respect in most of their intonation.Living in a foreign country,sometime body language observation can also interpret on what they are talking about.
Little that I knew,someday I will got to know him in person first hand.The person himself was then to be my boss and my mentor for almost three years.
After really knowing him,it is true that this guy was also a great multi talented artist.as a sculptor, he can finish a single clay figurine just in 6 hours whereby it will take me two weeks to finish one piece of sculpture.He is also capable of doing a beautiful wooden canoe in just one month time.
If only he was there during my student days, all my friends would really really glad to take sculpture as their major study.When he's doing seketches or drawing,it was meticulously
rendered with details and was very well finished......
Oh...Well! the photo of him above was actually taken during our camping trip to Big Ben National Park in Texas.The desert scenery park was so beautiful.....during spring time even though it is
very damn cold at night.What a place.....!!....


2 comments:

Gravycom said...

fuyohhhhhh...

Gravycom said...

Pasu tanah liat ni patut buat di Langkawi.....Di Langkawi pelancong dah sedia ada...kita cuma perlu sediakan produk ja....mat saleh belambak mai langkawi....kita tak dak produk....
contoh: kalau kita produk di Baling Kedah.....mat saleh nak pi baling buat apa....!!!Lainlah Langkawi....kerajaan dah promote satu dunia....